Na skok v laboratořích University Pardubice

Žáci semináře z chemie se 25. 4. 2024 rozjeli do Pardubic na Fakultu chemicko-technologickou, aby uzavřeli kapitolu instrumentálních metod analytické chemie. Ve škole máme jednoduchý spektrofotometr, ale další a mnohem výkonnější „stroje“ ne. Proto jsme navštívili vysokou školu a nahlédli do několika laboratoří. Viděli jsme moderní laboratoře s přístroji, bylo nám ukázáno, jak fungují a co stanovují vybavené laboratoře analytické chemie.

Co nás zaujalo?

  • spektrofotometr, který měřil barevnost – v moderní chemii se nemusí vše ředit a funguje i s pevnými látkami, lze měřit barevné odlišnosti potravin
  • analyzátor vlhkosti – vyzkoušeli jsme si, jak moc urychluje proces sušení, kdy v obyčejné sušičce by proces sušení bylinek trval 5 hodin, zde trval jen pár minut
  • kapalinový chromatograf – dokáže kapalný vzorek rozdělit na samostatné části a určit jaké sloučeniny a prvky jsou jeho obsahem
  • hmotnostní spektrometr – byl představen ve spojení s rakovinou, dokáže s pomocí vzorků rozeznat možné začínající, možná už probíhající stádium rakoviny člověka
  • absorpční rtuťový spektrometr, kde se z různých vzorků dá odhalit množství rtuti (spolužákovi jsme ustřihli vlasy a zkoumali obsah rtuti
  • elektrická sonda, jež se využívá v elektrochemii
  • Soxhletův extraktor – slouží například pro extrakci lipidů z pevného materiálu
  • většinu skupiny zaujalo představení výzkumu a laboratoře, která se zabývá analýzou nádorů - nádory mají podobné složení (dá se z krve určit přítomnost nádoru v krvi), dokonce se už metoda detekce rakoviny testuje v klinické studii (na pacientech).

Exkurze probíhala ve velmi přátelském duchu a provázející docenti byli skvělí!!!!

Lenka Janyšová a príma skupina chemiků

< zpět na úvod

Naše škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze taková cookies, která jsou nezbytně nutná pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb, a u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies). Pravidla cookies